Vid en skördehögtid är det lämpligt att ta tillvara på det som naturen erbjuder nu på hösten, så till förrätt serverades kantarellsoppa med rostat ljust surdegsbröd. Huvudrätten bestod av rotfruktskaka och tjälknöl av älg, med portvinssås, lingonchutney och en fräsch sallad. Till efterrätt fick vi hemmagjord ostkaka, serverad med grädde och jordgubbssylt. Allt smakade utsökt! Tack M för god mat! Bordet var naturligtvis dekorerat i vackra höstfärger med löv, lingonris, ljung och nypon.
Efter maten var det dags för mickelsgåvorna att tas fram. De bestod bl a av hemgjord äppelcider, glögg, flera sorters sylt, färska äpplen, kastanjkonstverk och tryffelolja. Helt enkelt ett hopkok av vad naturen har att erbjuda. Vi spelade ett tärningsspel om vem som skulle få vilken gåva och förhoppningsvis gick alla hem nöjda med sin present.
Sammanfattningsvis var det en fantastiskt trevlig högtid som vi kommer fortsätta att fira i framtiden. Det gäller att bevara traditionerna!
3 kommentarer:
Låter som om det kan bli en härlig tradition i höstmörkret. Ingen grönkål? /CeCe
Och så var en härlig ny, gammal tradition väckt till liv, även om det lät lite mer avancerat och arbetskrävande än att bara bjuda gästerna över på en grillad korv. ;-) Så flitiga ni är.
Kan ni inte göra som matlagningsprogrammen på TV gör; "recepten finns på www..."? Det vattnades ju i mun och mage av denna utsökta menyn. Juldagspappan kan nog härmas. Kram´, juldagsmamman
Skicka en kommentar